4 boektips!

Ik stelde een lijst samen van vier boeken die het lezen waard zijn. Om direct aan te beginnen en te verslinden, of om nog even te bewaren voor de zomervakantie.

Ook mijn holocaust van Maurits de Bruijn

Waar eindigt het verhaal van je ouders en waar begint jouw verhaal? Maurits de Bruijn is de zoon van een moeder die als baby aan de buren werd gegeven, toen haar ouders en twee zusjes werden gedeporteerd naar Sobibor. Ook mijn Holocaust is een reisverslag van een trip naar Israël om stukjes te begrijpen van zijn leven. Een leven waar de Tweede Wereldoorlog nog steeds in nadreunt.

Archief van verloren kinderen van Valeria Luiselli

Met haar prachtige schrijfstijl vertelt Valeria Luiselli het verhaal van een Mexicaans-Amerikaans gezin dat van New-York naar Arizona reist. Samen zijn ze opzoek naar laatste geluiden en tonen van de Apachen. Zij reizen naar het zuiden en tegelijkertijd trekken duizenden kinderen zonder ouders of bekenden vanuit Centraal-Amerika naar de Amerikaanse grens. Twee routes die uiteindelijk steeds dichter naar elkaar toetrekken tot ze met elkaar verstrengeld raken.

Soms is liefde dit van Daan Borrel

Een persoonlijk essay van Daan Borrel in de vorm van een brief aan haar vriend, als ze met een ander zoent. Een brief over het lichaam, seksualiteit en verlangen. Daan Borrel onderzoekt in dit essay hoe verlangens tot stand komen en of je ernaar mag handelen. En hoe valt dit samen met onze behoefte naar intimiteit? Een onderzoek dat ze betrekt op de literatuur, filosofie en films.

Je bent jong en je rouwt wat van Lisanne van Sadelhoff

Als je moeder overlijdt, kun je dat rouwen dan snel van je to-do-lijstje strepen? Hoeveel tijd geef je jezelf? Lisanne van Sadelhoff zocht naar een handboek om de rouw en onmacht zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Dat was er niet, wel waren er kennissen en vrienden die haar volpropte met wijsheden. Je bent jong en je rouwt wat is geen handboek, want elk rouwproces is anders. Het is een goudeerlijk boek waarin gezocht wordt naar de juiste woorden, want die liggen niet altijd gelijk klaar.

Naast de oproep om deze vier treffende boeken te gaan lezen, doe ik ook de oproep om je boeken lokaal te kopen. Koop je die boeken op dit moment liever online? Doe dit dan via Bazarow, een platform voor boeken en schrijvers. Hier kun je je eigen lokale boekhandel kiezen en hen supporten.