Nieuwe boekentips

Opnieuw vier fantastische boekentips voor in je hangmat of op je nachtkastje. Voor als de zon schijnt, maar ook voor de regenachtige dagen als je je afvraagt of het al zomer is. Boeken om bij stil te staan, in te duiken en de beelden op je te laten inwerken.

Waar ik liever niet aan denk – Jente Posthuma
Hoe laat je los waar je liever niet aan denkt? Hoe houd je de beelden tegen die op je netvlies staan gebrand?
Het hoofdpersonage heeft een tweelingbroer, altijd samen en dus nooit echt alleen. Ze zijn zeker van elkaar en bouwen al van jongs af aan hun leven om elkaar heen. Tot hij opeens liever een tijdje zonder haar is. Waar ik liever niet aan denk laat op een scherpe wijze zien hoe het is als degene waar je altijd je leven op hebt gebouwd er plots niet meer is.

 

Kindertijd – Tove Ditlevsen
De Deense schrijfster Tove Ditlevsen (1917-1976) werd jarenlang gezien als een schrijver die niet in de literaire kringen van haar tijd paste; ze was te anders, te open.

Nu is er een nieuwe generatie van jonge lezers die haar oeuvre herontdekt als een van de grote literaire stemmen van Denemarken.

In Kindertijd groeit Tove op in een volkswijk in Kopenhagen. Het lukt haar niet een connectie te vinden met de mensen om haar heen. Er wordt beschreven hoe het is om op te groeien als buitenbeentje, met een woekerend verlangen, in het Kopenhagen na de Eerste Wereldoorlog.

Het monogame drama – Simone van Saarloos
In dit verfrissende essay, schrijft Simone van Saarloos over hoe het beeld van de liefde steeds in verandering is. Hoe mensen geliefden ‘shoppen’, het hebben van een relatie het doel is en de persoon waarmee je bent het middel om dit doel te behalen. En waarom is het zo normaal om een relatie te hebben? Hangt leuk zijn samen met het hebben van een relatie? Hoe zit dit?
Single-zijn is geen tussenfase of momentele status, het is een levenskunst.

 

Vertel me het einde – Valeria Luiselli
Valeria Luiselli werkte als tolk met Latijns-Amerikaanse kinderen die alleen de Amerikaanse grens waren overgestoken. In ieder gesprek vroeg ze de voorgeschreven veertig vragen voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. In het boek wordt duidelijk zichtbaar waar de vaste protocollen schuren met de belevingswereld van de kinderen en waarvoor ze vluchten. Hoe eindigen deze verhalen en is dat al in beeld?

En, gaat je hart uit naar boeken, deze of anderen? Support dan jouw lokale boekhandel of koop je boeken online via Bazarow.nl, om boeken en schrijvers in deze tijd, maar eigenlijk altijd te steunen.